• Duizenden tevreden klanten
 • Vergelijk gecontroleerde specialisten
 • Onafhankelijke informatie

Nokverhoging vergunning

Voor een nokverhoging of dakopbouw op plat dak heb je een vergunning nodig. Vergunningsvrij een nokverhoging plaatsen is helaas niet mogelijk. Bij dakkapellen kan het in sommige gevallen wel. Hiervoor gelden wel strenge voorwaarden. Een omgevingsvergunning vraag je aan bij jouw gemeente. Zij beslissen op basis van jouw aanvraag en bouwtekening of jij de bouwvergunning krijgt. Dit beslist de gemeente op basis van het bestemmingsplan, de welstandsnota en het Bouwbesluit. Binnen 8 weken hoor jij wat de gemeente heeft besloten.

We bespreken het volgende:

 • Kosten vergunning;
 • Hoe aanvragen;
 • Hoe lang duurt vergunningaanvraag;
 • Informeer de buren;
 • Hoe beoordeelt de gemeente;
 • Hulp nodig bij aanvragen bouwvergunning.

Kosten vergunning nokverhoging

De kosten voor een bouwvergunning verschillen per gemeente. De gemiddelde prijs is 350 euro in Nederland. Kijk voor exacte prijzen op de gemeentelijke website.

Bouwvergunning nokverhoging aanvragen bij gemeente

De vergunning vraag je aan bij de gemeente. Dit kan trouwens ook via de website van het Omgevingsloket. Hiervoor is een DigiD noodzakelijk. Voor de aanvraag heb je onder andere een bouwtekening nodig. Kijk op de gemeentelijke website wat je allemaal op moet sturen voor de vergunningaanvraag. De reguliere procedure is als volgt:

 1. Via gemeente of Omgevingsloket aanvraag indienen;
 2. Ontbreken er stukken? Dan neemt de gemeente contact met je op;
 3. Aanvraag wordt beoordeeld door gemeente;
 4. De gemeente laat je weten of je wel of niet de omgevingsvergunning krijgt.

Hoe lang duurt de aanvraag voor de omgevingsvergunning?

De gemeente heeft 8 weken de tijd om te reageren op jouw vergunningaanvraag. Zij laten je weten of de aanvraag wordt goedgekeurd of afgekeurd. Bij een niet volledige aanvraag kan het overigens langer duren dan 8 weken. Zorg dus dat je de aanvraag zo compleet mogelijk indient. Als de aanvraag voor de nokverhoging-vergunning is goedgekeurd, krijgen omwonenden nog 6 weken om bezwaar te maken. De gemeente publiceert de aanvraag via een publiek kanaal. Zoals de lokale krant of gemeentelijke website.

Wacht met bouwen tot vergunning is verleend

Als er in de 6 weken geen bezwaar is gemaakt, wordt jouw bouwvergunning verleend voor de nokverhoging. En kan de aannemer aan de slag met de verbouwing. Het is wel verstandig om te wachten tot de vergunning is verleend. Ander kan de gemeente je een boete geven. De vergunningverlening publiceert de gemeenten via de lokale krant of gemeentelijke website.

Tip: is jouw bouwplan heel ingewikkeld? De gemeente kan in zo’n situatie de beslistermijn verlengen met 6 weken. Informeer daarom bij de gemeente of het om een gecompliceerd plan gaat of niet. Zo weet jij hoe lang je moet wachten op de beslissing.

Informeer de buren

Bij grote verbouwingen zoals een nokverhoging ben je verplicht om de buren te informeren over jouw plannen. Ga ruim voordat de verbouwing start even bij ze langs om ze in te lichten.

Tip: voordat je de vergunningaanvraag indient, is het slim om alvast langs de buren te gaan. Misschien hebben ze ook wel bouwplannen en kan het worden gecombineerd. Dat scheelt gelijk weer kosten.

Hoe kijkt de gemeente naar de vergunningaanvraag?

Gemeenten beoordelen vergunningaanvragen op basis van 3 documenten. Het bestemmingsplan, de welstandsnota en het Bouwbesluit. Als jouw aanvraag voldoet aan alle voorwaarden en regels, keurt de gemeente de aanvraag goed. Dit zijn regels met betrekking tot de bestemming van het grondgebied, de uiterlijke kenmerken van het woongebied, veiligheid en gezondheid.

Hulp nodig bij aanvragen omgevingsvergunning?

Aannemers helpen u graag bij de vergunningaanvraag voor de nokverhoging. De nokverhoging-specialisten die zijn aangesloten bij Nokverhoging.nl begeleiden je bij elke stap. En maken zelfs de bouwtekening voor je. De bouwbedrijven hebben veel ervaring met het aanvragen van bouwvergunningen. En kennen alle wet- en regelgeving. Zij zorgen dat alles soepel verloopt.

Vind de beste aannemer voor de nokverhoging

Als je een verhoogde nok wilt laten plaatsen, wil je dat natuurlijk doen voor de laagste prijs. De beste deal vind je gemakkelijk via gratis nokverhoging-offertes. Op basis van jouw offerte-aanvraag selecteren wij de meest geschikte experts. Maximaal vijf uit jouw regio. Zij sturen jou scherpe prijsoffertes die je alleen nog maar hoeft te vergelijken. En de vakmannen komen ook nog vrijblijvend bij je langs. Zo maak jij een goed vergelijking en bespaar je veel tijd en geld. Dat noemen wij slim vergelijken!